PARAGADİ OUZERİ TAVERNA - RODOS
Rodos için başlı başına bir yazı gerekli diye düşünüyorum ama Paragadi tamamen bu yazının dışında tutulup, masaya yatırılıp uzun uzun anlatılmalı, felsefesi anlaşılmalı.
Özet bir bilgi vermek gerekirse ; yunan mutfağını denemek, balık yemek istiyorsanız kesinlikle turistler için dizayn edilmiş tıkabasa dolu yerleri tercih etmeyin. Kalitesiz, lezzetsiz yemeklere inanılmaz bedeller ödeyebilirsiniz.
Paragadi Rodos şehir merkezinden çok da uzak olmayan fakat turistik Old Town a arabayla 5 dk mesafede, sahil yolu üzerinde bulunan küçük samimi ve kendinizi yabancı hissetmeyeceğiniz bir balık restoranı. Balık restoranı ile rum tavernası arası bir yer demek daha doğru olur aslında.
Paragadi'ye gittiğimde balık konusunu yanlış değerlendirmiş olabilirim çünkü balık isimlerinin yunanca karşılığını bilmediğimden tezgaha gidip gözle seçmek zorunda kaldım. Kefalin biraz daha irisi diyebileceğim bir tercihte bulundum. Lezzeti oldukça iyiydi. Sanırım çiftlik diye bir seçenekleri olmadığı için balıklarının lezzeti yerinde.
Rumca ciddi bir sıkıntı yaratıyor çünkü ada halkı hele ki turizmle alakadar olmayanlar pek de ingilize bilmiyor yada konuşmuyor. O yüzden bir kaç kelime yunanca bilmeniz gerekiyor.
Balık seçiminden sonra geleneksel grek salad tercihi tabiki de kaçınılmaz oldu. Grek salad dediğimiz bizim mevsim salatanın içine bir kaç zeytin ve kibrit kutusu boyunda beyaz peynirin doğranmadan konduğu üzerine bol zeytin yağı döküldüğü, yeşilliklerin iri iri doğrandığı bir salata.
Daha önceki yazımda da balığın yanında masayı zengin görmeyi severim demiştim. Paragadi buna izin verir nitelikte bir yer. Mezelerinin çeşidi ve lezzeti beklentimi karşıladı. Yunan adasında balık restoranına gidince ahtapot ve kalamar denenmesi gerekenlerden.
Rodos'da bildiğiniz ahtapotlardan bulmanız biraz zor çünkü adanın meşhur ahtapotu güneşte kurutulmuş. Güneşte kurutulmuş ahtapotlar ızgarada baharatlarla pişirilip üzerine zeytin yağı dökülüyor ve değmeyin lezzetine. Neden bilmiyorum fahat ahtapot demir tabakta servis ediliyor.
İçecek olarak bir Yunan klasiği ( aslında Türk klasiği mi desem bilemedim ) Ouzo tercih ettik. Ouzo rakı kadar sert içimi olan bir içecek değil. O yüzden benim gibi rakıyı sert içen biri iseniz ouzo pek hoşunuza gitmeyecektir.
Fiyatlara gelecek olursak emin olun adanın diğer yerlerinde, özellikle turist için tasarlanmış ve gezilecek yerlere yakın restoranlardan çok daha uygun bir hesapla karşılaşacaksınız. Örnek verecek olursak biz 2 kişi bu saydığım menüye 70 euro gibi bir hesap ile karşılaştık.,
Bir daha Rodos'a gidersem yine Paragadi tercihim olur. Yine lezzetleri tadarım. Ama bu sefer dersimi çalışıp sevdiğim balıkların yunanca isimlerini öğrenirim ki şimdiki gibi aklım kalmasın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder