01 ADANA MATBAH-I MAVİŞEHİR / İZMİR
İş sebebiyle İzmir'de tesadüfen keşfettiğim bir yer kendisi. Adından da anlaşılacağı gibi adana ürünlerinin ağırlıkta olduğu bir mekan.
Alkolsüz mekan arayışınız varsa burası yanlış seçim baştan söyleyeyim çünkü dışarıdan daha çok kebapçı gibi görülse de alkollü içecek de bulabileceğiniz bir yer.
Mekanın ( en azından mavişehir için öyle ) görsel olarak aman aman bir durumu yok. Daha çok yol kenarı restoranı mantığında bir yer. Ve içerisi birbirinden çok da uzak olmayan masalarla doldurulmuş. Gelen misafirlerin büyük çoğunluğunun aile olduğu da düşünülürse kaçınılmaz gürültü burada kendini gösteriyor. Her gürültüde karşınızdaki ile sohbet için siz de sesinizi bir miktar yükseltiyorsunuz ki mekanın döngüsü burada başlıyor.
İçerideki kalabalığa göre görevli sayısı yeterli denebilir. Sipariş vermek için de hazırlanma sürecinde de uzun beklemeler yaşanmıyor.
Menü de her gittiğimde yediğim olmazsa olmaz çiğer şiş.
Ciğer bildiğiniz çöpşişte değil Adana'da da yediğim gibi aslına uygun demir 1 metrelik şişlerde tabağınıza geliyor. Eğer isterseniz görevliler sıyırıyor. İsterseniz bu işlemi keyfini çıkararak siz yapıyorsunuz. Upuzun demir şişler masada size rahatsızlık vermesin, siz rahatça parmaklarınızı yiyin diye masanın yanına şiş kabını da bırakıyorlar.
Sunum buraya kadar güzel. Gelelim lezzete diyorsanız lezzeti de Adana'da yediğime yakın hatta neredeyse aynı. Ciğerler ne çok pişmiş ne az, tam kıvamında ve sulu. Tek fark ikramlar. İkram konusunda zayıf bir mekan. Balon ekmek beklentileri arttırsa da yemek ile birlikte sadece kuru cacık,baharatlı kuru soğan, sumaklı soğan ve şanslıysanız etsiz çiğ köfte geliyor.
Adana'da hatta genel olarak Güneydoğu Anadolu bölgesinin tamamında yemeğin yanında gelen ikramlarla karnınız yemeğe başlamadan doyar. Burada ikram konusu zayıf onun yerine menüdeki çeşit ve zenginlik var.
Ciğer tabii ki tek başına yenmez. Yanında ara sıcaklarda muhakkak içli köfte ve kuru patlıcan dolması yenmeli. İçki köfte de yine yöresel ve bölgenin özelliğini lezzetine taşıyor. Kuru patlıcan dolması da sanırım bölgeden gelen patlıcanlarla yapılıyor ki her gittiğimde aynı lezzeti sunabildi. Ara sıcaklarda sunulan fındık lahmacununsa bu lezzetler yanında bir esprisi kalmıyor. Boşuna yiyip karın doyurmanın anlamı yok.
Yemekle birlikte yenecek gavurdağı salatası mevsimindeyse lezzeti on numara. Cevizi de, nar ekşisi de, sebzeleri de tam kıvamında. Yediğiniz de hiç birinin tadını ayrı ayrı almıyorsunuz.
İçeceklerden bahsedersek dediğim gibi alkollü alkolsüz içecekler mevcut. Bunun yanında başka yerde bulamayacağınız kendi markaları olan ayranları ve Adana'nın olmazsa olması şalgamları mevcut. Şalgam çok seven biri olmama rağmen çok severek içemediğimi belirtmem gerek. Ama ayranları kapalı ayran olmasına rağmen yayık ayran kıvamında.
Fiyat derseniz zaten www.01adanamatbahi.com adresinde her birinin fiyatını bulabilirsiniz. Hatta eviniz yakınlarda ise sipariş de verebilirsiniz. Yine de lezzeti eve getirirken oluşan lezzet kaybını göze almayıp kalkıp yerinde deneyin diyebilirim.
Yine olsa yine gidilir mi ? Gidilir.
Mekan tasarımını, masa düzenini hatta belki gürültü kirliliğini biraz olsun düzeltirlerse daha da çok gidilir daha çok tavsiye edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder