MİDE GEZİSİ GAZİANTEP - 1
Gaziantep yazısına başlamadan tek tek mekanlardan mı bahsetsem yoksa hepsini bir arada anlatsam mı diye düşündüm aslında ama tek tek yazmaya kalksam herhalde 100 başlık olur. Hepsini bir araya toplasam da bitmeyen bir yazı olur diyerek tüm yazıyı bir kaç parçaya bölmeye karar verdim ki böylece hem gezilecek yerleri hem de yemek yenecek yerleri atlamadan yazabileyim.
Gaziantep için sadece mide gezisi demek de yanlış olur sadece tarih gezisi demek de. Türkiye sınırları içinde ikisinin de en başarılı örneği kesinlikle Gaziantep.
Şehre indiğiniz an çevrenizi saran yeme merakından alıkoyamıyorsunuz kendinizi. Biz aslında uçaktan akşam saatlerinde indik. Ve şehir gezmek için arabamız hava alanı otoparkında bizi bekliyordu. Eğer doyasıya gezmek ve vakit kaybetmek istemiyorsanız kesinlikle bir araç ile gezin şehri.
Akşam 10 gibi kalacağımız yere varmamıza rağmen her Gaziantep deyişimde karnımdan gelen sese kulak verip yola koyulduk. Beyran içmeye çıktık. Yemek mi içmek mi demek doğru olur bilemedim aslında orada öğrendim ki beyran çorba değil bir yemek.
Beyran Gazianteplinin sabah kahvaltısı olsa da fırsatı kaçırmamak için denemeye karar verdik. Önceden et suyuna hazırlanmış pilav üzerine kuzu gerdan etinin tiftilerek bakır kaplara konmasıyla ön hazırlığı yapılıyor.
Siparişinizi verdiğinizde de sıcak et suyu ekleniyor ve yüksek ateşte hazırlanmaya başlanıyor.
Size acı ve sarımsak konusunda tercih soruluyor ama acı ve sarımsak olmadan da tamamlanmıyor. Zaten antep acısı da ipek acı denen bir biber. Kalıcı acı değil lezzetli acı veriyor yemeğe.
Benim damak tadıma uymayan, kuzu eti kokusunun baskın olduğu bir lezzet olduğu için bir daha yemeyi tercih etmem. Ama muhakkak denenmesi gereken lezzetlerden.
Günü Beyran hakkındaki değişik duygularla kapatıp ertesi güne hazırlıyoruz kendimizi.
Ertesi sabah Antap'i Antep yapan tarihi çarşılar, pazarlar, bedestenleri gezmek üzere erkenden çıkıyoruz yola.
Tarihi Almacı Pazarı yüzyıllardır Gaziantep için baharat denince akla gelen ilk yer. Yanyana dizili bir çok baharat dükkanı. Emin olun memleketinizde göremeyeceğiniz çeşitte baharat mevcut burada.
Konum olarak Bakırcılar çarşısının girişinde olan pazardan aldığımız kurutulmuş patlıcanları bir sefer pişirdik, ikinci pişirim için kıyamıyoruz bitmesinden korktuğumuz için. Bu bölgenin kurutulmuş patlıcanları gerçekten çok lezzetli.
Almacı Pazarını takip edip Bakırcılar Çarşısına doğru yol alıyoruz. Burayı bulmak pek de kolay olmuyor. Çünkü elle işlenen bakırlardan çıkan ses sizi çağırıyor. Çarşı boyunca her dükkanda hala daha ustalıkla bakır ürünler işleniyor. İstediğniz gibi bakıp, gezip, satınalabilirsiniz.
Şunu da söylemeden edemeyeceğim fiyatlar başka heryerde elişi olması sebebiyle abartılı olabilir fakat burada baktığınız herşey son derece makul fiyatlarda.
Bakırcılar Çarşısı boyunca yürürken yan yollarda Kemikli Bedesten çıkıyor. Gördüğünüz bakır ve doğal ürünlerin satıldığı tarihi bedestenlerden yalnızca biri burası.
Bu bölgelerde olunca gezerken bir süre sonra karnınız açıkıyor doğal olarak. Bakırcılara çok yakın konumdaki İmam Çağdaş ilk durağımız olacak. Ararken önümüze seyyar olarak yol kenarında tezgah açan nohut dürümcü çıkıyor. Denemeye karar veriyoruz.
Lezzet olarak benim tercih edeceğim bir lezzet değil. Dürüm içerisinde haşlanmış nohut ve yeşillikler. Açıkçası tamamını yiyemedim.
Dürüm hezimeti sonrası kendimizi İmam Çağdaş'a atıyoruz. Tarihi görünümlü fakat yeni bir bina burası. Dışı eski Antep mimarisine göre ahşaptan dizayn edilmiş bir bina. Menü isteyip incelesek de amacımız meşhur tatlılarını yemek. Evet kebaplar için gelmedik buraya. Kebaplar için asıl adresleri bir sonraki yazıda yazacağım. İmam Çağdaş'da özel kare baklava, antep sarma ve şöbiyet içeren karışık tabağını deniyoruz.
Tüm tatlıları yerken sanırım yüzümdeki keyif ifadesi kapının dışından bile anlaşılır. Aşağıdaki resim bile söze gerek bırakmıyor açıkçası.
İmam Çağdaş her yere sipariş ulaştırıyor. Şartları ve fiyatları İmam Çağdaş internet sitesinde mevcut.
Tatlıyla bu bölümü bitirip kebaplar ve kent tarihi gezisinin devamı için diğer bölümden devam etmenizi tavsiye ederim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder